- God (ware natuur)
- Alles in jezelf laten samenvallen
- Anxiety
- Kwetsbaarheid omarmen als ware kracht en liefde
- Replace fear for curiousity
- Even een eerlijk berichtje over MENS-zijn EN yogadocent.
- The journey with a backpack, authenticity & selfcare
- De weg terug naar jezelf
- Kun jij je plekje al ontvangen?
- Feel fulfillment in this moment
- What you think, you become
- Freedom of choice
- Mijn hart brengt me naar India
- PMS!! Vertel...ik luister!
- De roep van mijn baarmoeder (afstudeerscriptie)
- Burnout! Soms daagt het leven je uit waarvoor je zelf niet zou kiezen!!
De roep van mijn baarmoeder (afstudeerscriptie)
Vrijdag 04 juli 2014
Voorwoord
Deze scriptie is geschreven in het kader van de opleiding tot hatha yoga docent bij Nederlands Opleidings Instituut Osmose.
Graag wil ik de docenten van de Nederlands Opleidings Instituut Osmose bedanken voor de ruimte die er was om me op mijn eigen persoonlijke manier te mogen ontwikkelen. Bernadette bedanken voor het delen van je doorleefde wijsheid die mij enorm hebben geïnspireerd in mijn proces. Fleur bedanken voor je inspiratie, wijsheid en verfrissende en creatieve manier van lesgeven.
Anat Geiger bedanken voor de inspirerende lessen yin yoga die mij een diep inzicht hebben gegeven in mijzelf.
Haptotherapeute Marriet Bogaers voor de vaak confronterende maar vooral bevrijdende sessies. Via tastzintuig in contact gekomen met mijn gevoelens. Daardoor is mijn gevoelsleven ontwikkeld waardoor ik meer in mijn eigen kracht sta.
Kevin Sahaj voor de bevrijdende emotionele breakout die mij enorm heeft geraakt! Jij keek recht in mijn ziel.
Mijn vader en Jacky , Jeannette en Marian voor hun onvoorwaardelijke liefde en steun in mijn proces vol veranderingen.
Mijn medestudenten van de opleiding bedanken voor jullie inspiratie, het creëren van een veilige omgeving, het delen, hartverwarmende woorden en samen ZIJN.
Inleiding
"Ziekte is een taal waarin ons lichaam ons iets vertelt. Ons lichaam vertelt op deze manier dat we moeten genezen van een diepere wond, waar we ons vaak niet van bewust zijn"
Oktober 2011 werd bij mij de diagnose voorstadium van baarmoederhalskanker (pap 4, cin3) gediagnosticeerd. Hiervoor ben ik geopereerd en hebben ze een stukje van mijn baarmoederhals weggehaald (lisexcisie). Lichamelijk ben ik hier spoedig van hersteld. Ook mijn menstruatie is meer dan 2 jaar uitgebleven. Emotioneel en energetisch is dit een heftig proces voor mij geweest. Ik kwam in een proces terecht van emotionele heling van oude wonden.
De baarmoeder is verbonden met Svadhisthana chakra. Als het Svadhisthana chakra niet goed ontwikkeld is, kan het zijn dat je niet lekker in je vel zit omdat je je gevoelens niet (voldoende) toelaat. Ingehouden emoties blijven vaak als kleine tikkende tijdbommen in het lichaam ‘wachten’ tot ze zich ontwikkelen tot een ziekte.
Omdat mijn klachten deel uit maken van het Svadhisthana chakra ga ik hier dieper op in. In deze scriptie ga ik theoretisch uitleg geven over de verschillende thema’s die in verband staan met het Svadhisthana chakra en de verschillende klachten die kunnen ontstaan als het Svadhisthana chakra uit balans is.
Dr. Christiane Northrup heeft mij veel inzicht gegeven in haar holistische visie op welzijn van lichaam en geest voor vrouwen. Haar visie over de baarmoeder en menstruatiecyclus en de emotionele en psychologische energiepatronen hebben mij veel (h)erkenning gegeven. Dit heb ik letterlijk overgenomen uit haar boek Vrouwenlichaam Vrouwenwijsheid.
In de roep van mijn baarmoeder heb ik mijn eigen persoonlijke proces van heling omschreven. Waarin de volgende thema’s aan bod komende; lichamelijke klachten die ik heb ervaren, de taal van mijn emoties, feeling met mijn innerlijk kind, omgang met de ander, mijn helingsproces en wat yoga daarin voor mij betekent heeft.
De ademhaling en asana’s die ik gekozen heb zijn gericht op de Apana Vayu. De energie van het Svadhisthana chakra wordt vooral geactiveerd door oefeningen voor het bekken, de lage rug en de lage adembeweging Apana Vayu.
Yoga en chakra’s
“Het lichaam is het voertuig. Bewustzijn de bestuurder.
Yoga is de sleutel. Chakra’s de kaart.” (Anodea Judith)
Het woord chakra komt uit het Sanskriet en betekend ‘wiel’. Chakra’s zijn energiecentra die zich in ons lichaam bevinden en een draaiende beweging maken. De zeven belangrijkste chakra’s liggen op een lijn langs de ruggengraat, vanaf ons stuitje tot onze kruin, op die plekken waar de grote zenuwknooppunten in ons lichaam zijn. De chakra’s zijn met elkaar verbonden door een centraal energiekanaal, ook wel Sushumna genoemd, die langs de ruggengraat door het midden van ons lichaam loopt. Elk chakra is gerelateerd aan bepaalde fysieke organen en klieren.
Chakra’s en yoga zijn met elkaar verbonden. Yogahoudingen openen, stimuleren en ontspannen de verschillende chakra’s zodat de energie er vrij doorheen kan stromen. Door regelmatig yoga te beoefenen zorg je voor een goede energieflow door je lichaam en de chakra’s. De yogahoudingen werken door op verschillende thema’s van de chakra’s.
Door je bewust te worden van de werking van het chakrasysteem krijg je meer zicht op wie je bent, wat je belemmeringen zijn en waar je aan kunt werken.
Het chakrasysteem is een methode voor meer zelfinzicht, persoonlijke ontwikkeling en verdieping. De chakra’s blijven zich gedurende je hele leven ontwikkelen, maar de belangrijkste ontwikkelingsfase van de meeste chakra’s ligt in je jeugd.
Door langdurig dezelfde patronen in je leven te blijven volgen, zorgt ervoor dat deze zich vastzetten in je systeem. Als volwassene kun je dan fysieke of emotionele klachten krijgen doordat je steeds tegen dezelfde patronen aanloopt.
De wijsheid van de chakra’s om inzicht te krijgen in onbewust aangeleerd gedrag en de patronen van disfunctioneren. Zodat we meer verantwoordelijkheid kunnen nemen voor ons leven.
Svadhisthana (sacraal chakra)
De Svadhisthana is belangrijk bij zelfontwikkeling. Een opslagplaats voor al onze persoonlijke indrukken en gewoontes uit ons verleden. Niet alleen dit leven maar ook uit onze vorige levens. Een niet goed functionerende Svadhisthana kan te maken met onverwerkte problemen uit het verleden.
Element:
- Water
- Beweging
- Gewaarwording
- Emoties
- Seksualitet
- Verlangen
- Behoeften
- Lust
- Oranje
- Onderbuik (tussen navel en de geslachtsdelen, aan het schaambeen)
- Heiligbeenplexus
- Zelfvoldoening
- 0,5 tot 2 jaar
- Om te voelen en plezier te hebben
Evenwichtige kenmerken:
- Sierlijke beweging
- Emotioneel evenwicht
- Vermogen om lust te ervaren
- Koestering van zichzelf en anderen
- Vermogen om te veranderen
- Gezonde grenzen
Trauma’s en mishandeling:
- Onstabiele situaties
- Verwaarlozing, kilte, afwijzing
- Ontkenning van gevoel van het kind, gebrek aan spiegeling
- Emotionele manipulatie of geweld
- Teveel gebruiken van box of beperking van normale beweging
- Morele strengheid
- Lichamelijk misbruik
Lichamelijke klachten:
- Aandoeningen van de voortplantingsorganen, milt, urinewegen
- Seksuele disfuncties: frigiditeit, geen orgasmen
- Pijn in de onderrug, last van de knieën, gebrek aan soepelheid
- Verdoofde zintuigen, geen zin meer in eten, seks, leven
Helingsstrategie:
- Emoties vrijlaten of indammen
- Met innerlijk kind werken
- Aan grenzen werken
- Sensorische intelligentie ontwikkelen
Thema’s:
- Sta je in contact met je emoties? Kun je je emoties vrij laten stromen?
- Koester je je innerlijk kind?
- Kwaliteit van onze relaties? Hoe is je verbinding met je omgeving?
- Hoe ervaar je seksualiteit?
- Kun je flexibel reageren op verandering?
Emoties
Hoe ga je met emoties om?
Kun je makkelijk boos zijn, huilen of vreugde ervaren? Heb je blokkades of negatieve gedachten over bepaalde emoties? Zijn je emoties onder controle of voel je je regelmatig heen en weer geslingerd door bijv. angst, boosheid of verdriet?
Wanneer we de plaatsen waar het lichaam vastzit gaan bewegen, helpt dat de emoties te bevrijden en levendigheid en beweeglijkheid te herstellen.
De meest simpele manier om met emoties om te gaan is om gevoelens helemaal te ervaren, stil te zijn en door te ademen. Emoties willen doorvoeld of erkend worden. Anders krijgen de emoties controle over jou in plaats van andersom. Gevoelens vrij kunnen laten stromen.
Innerlijk kind
Het begrip ‘innerlijk kind’ staat voor oude onverwerkte gevoelens en emoties uit de kindertijd, toen we nog totaal afhankelijk waren van onze opvoeders. Een kind kan bijvoorbeeld bang zijn, blij, boos, bedroefd of beschaamd. Het kan zelfs walging ervaren. Maar soms zijn deze emoties te groot om te verwerken of worden ze afgekeurd door de opvoeders. Dan wordt deze emotie niet verwerkt of rechtgezet. Een stukje kind in ons blijft dan in die onverwerkte ervaringen steken en groeit niet verder mee. Het zet zich vast als spanning in je lichaamsweefsel, in je denken en uiteindelijk ook in je gedrag. Spanningen die kunnen uitgroeien tot allerlei klachten.
Overgave in beweging
Consistentie in verandering vinden, is de zich ontvouwende stroom omarmen.
Door in beweging te komen kan ons bewustzijn zich verruimen. En door verandering word ons bewustzijn gestimuleerd. Beweging en verandering bevorderen bewustzijn.
Door het lichaam te bewegen, ontwikkelen we spierweefsel, versterken we de bloedcirculatie, prikkelen we zenuwuiteinden, en vergroten we over het algemeen onze soepelheid en levendigheid. Door aandacht te besteden aan de manier waarop we ons bewegen, kunnen we begraven problemen en gevoelens blootleggen.
Verlangens/behoefte zorgen ervoor dat je in beweging komt, dat je op nieuwe dingen en situaties afgaat. Het zorgt ervoor dat je leven stroomt, de juiste richting op beweegt en mee kan gaan met de stroom van het leven.
Behoeften
Als kind krijgen we vaak een gevoel van schaamte over onze behoeften. Onze ouders hebben ze misschien niet kunnen vervullen, of ze hadden zelf onvervulde behoeften. En leren we ze te verloochenen. Wanneer we weer voor onze behoeften opkomen, nemen we de verantwoordelijkheid voor onze eigen invulling.
Svadhistana uit balans
Merk je vaak doordat bepaalde thema’s in je leven een rol blijven spelen, of dat je specifiek steeds last hebt van een plek in je lichaam. Is je 2de chakra geblokkeerd, kun je bijvoorbeeld problemen hebben met je seksualiteit, je gevoelsleven of je onderrug. Door een geblokkeerd chakra raakt het hele systeem uit balans, wat gevolgen kan hebben over hoe je je voelt en voor je gezondheid. Het lichaam heeft behoefte aan energetische voeding, die via de chakra’s en de nadi’s (energiekanalen) uitgewisseld wordt. Ziektes ontstaan als het energiesysteem niet in evenwicht is en energie niet door kan stromen om het lichaam van vitale voeding te voorzien. Het energiesysteem raakt uit balans als een chakra te gesloten is en de energie geblokkeerd raakt, of als juist een chakra te open is en niet in staat om de benodigde levensenergie vast te houden.
Vinden we het moeilijk om met veranderingen in ons leven en gedragspatronen om te gaan en te accepteren. We kunnen bewust vasthouden of zijn ons totaal niet bewust van het vasthouden aan onze angsten die ons ervan weerhouden om ons te ontwikkelen tot de prachtige mensen die we zouden kunnen zijn. De blokkades zorgen ervoor dat we niet in beweging of ontwikkeling komen. Dit heeft invloed op emotioneel, psychisch en spiritueel vlak. Fysiek ervaar je dit in verminderende flexibiliteit van je heupen.
We kunnen vasthouden aan ervaringen uit het verleden of we kunnen genieten van de innerlijke vrijheid.
Baarmoeder
Dr. Christiane Northrup schrijft hierover:
De interne bekkenorganen (eierstokken, eileiders en baarmoeder) houden verband met tweede chakra kwesties. De gezondheid van de bekkenorganen hangen af van of een vrouw zich in staat voelt en competent en krachtig genoeg is om emotionele overvloed en stabiliteit te creëren. Ook moet ze zich goed voelen over zichzelf en over haar relaties met andere mensen in haar leven. Relaties die ze als stressvol en beperkend ervaart, en waar ze voor haar gevoel geen controle over heeft, kunnen een negatieve invloed op haar inwendige bekkenorganen hebben. Als een vrouw dus in een ongezonde relatie blijft zitten omdat ze het idee heeft dat ze emotioneel zich niet kan onderhouden, loopt ze het risico op ziektes aan haar inwendige bekkenorganen. Ziekte ontstaat pas als een vrouw zich gefrustreerd voelt in haar pogingen de veranderingen die ze in haar leven wil aanbrengen tot stand te brengen. Een klassiek psychologisch patroon dat geassocieerd wordt met fysieke problemen in het bekken is dat van een vrouw die zich wil losmaken van de beperkende gedragingen in haar relaties (bijvoorbeeld met haar man of in haar baan), maar die haar angsten voor de onafhankelijkheid die het aanbrengen van deze verandering niet onder ogen wil zien.
Een andere kwestie die de bekkenorganen van een vrouw beïnvloed, is de concurrentiestrijd tussen haar verschillende behoeften. Wanneer haar naar binnen gerichte behoeften aan warmte en emotionele steun in strijd zijn met naar buiten gerichte behoeften aan succes, autonomie en aansluiting, kan deze situatie zich manifesteren in haar inwendige bekkenorganen, de eierstokken en de baarmoeder.
De baarmoeder is energetisch verwant aan de innerlijke beleving van een vrouw van zichzelf en haar innerlijke wereld. De gezondheid van de baarmoeder is een afspiegeling van haar innerlijke emotionele realiteit en haar geloof in zichzelf op het diepste niveau. De gezondheid van de baarmoeder komt in gevaar wanneer een vrouw niet in zichzelf gelooft, extreem kritisch is op zichzelf, of teveel van haar energie in een uitzichtloze baan of relatie steekt.
Baarmoederhals, vagina en schaamspleet
Wijsheid:
Discretie over intimiteit, gezonde grenzen kunnen stellen.
Energieverstoringen:
Slecht afgebakende grenzen in relaties. Seksuele en andere relaties die gevoel van welzijn verminderen. Gevoelens van schuld of schaamte over seksueel plezier of seksualiteit.
Lichamelijke verschijnselen:
Herpes, wratten, chronische pijn in schaamspleet, vaginale infecties, afwijkende uitstrijkjes en baarmoederhalskanker.
Menstruatiecyclus
Wijsheid:
Intuïtieve wijsheid en emotionele verwerking
Energieverstoringen:
Weigeren om lastige maar ook prettige emoties te accepteren: het duister en licht. Schaduwkant niet willen zien, noch verwerken. Geloof dat de menstruatiecyclus slecht of schaamtevol is.
Lichamelijke verschijnselen:
Uitblijven van de menstruatie, veel bloedverlies, onregelmatige menstruatie en PMS.
Wijsheid van de menstruatiecyclus
De menstruatiecyclus regelt niet alleen het stromen van vloeistoffen, maar ook het stromen van informatie en creativiteit. De informatie die we ontvangen en verwerken, is afhankelijk van het stadium waarin de cyclus zich bevindt.
Vanaf het begin van de menstruatie tot aan de eisprong rijpt in ons een eicel en bereiden we ons – symbolisch voor op de geboorte van iemand (of iets). Veel vrouwen vinden dat ze zich vanaf het begin van de menstruatie tot aan de eisprong het best in het leven kunnen uiten. Hun energie is levendig en extravert. Ze zitten vol enthousiasme en nieuwe ideeën en bereid om anderen te helpen. Een uitstekende tijd om een nieuw project te starten. Midden in de cyclus zijn we van nature ontvankelijker voor anderen en nieuwe ideeën – ‘vruchtbaarder’. Het seksuele verlangen van de meeste vrouwen is dan vaak het grootst, ons lichaam scheidt dan feromonen af in de lucht die ons seksueel aantrekkelijk maken voor anderen. De weken die volgen op de eisprong, leiden naar menstruatie; dat is een periode van evaluatie en beschouwing, waarin we terugkijken op wat we gecreëerd hebben, maar ook op de negatieve en moeilijke aspecten van ons leven die veranderd of aangepast moeten worden.
Als we eenmaal gaan inzien dat onze menstruatiecyclus een van de manieren is waarop onze innerlijke raadgever met ons communiceert, zullen we zowel hormonaal als emotioneel helen. Veel vrouwen zijn in hun premenstruele fase meer in zichzelf gekeerd en dieper verbonden voelen met hun persoonlijke pijn en de pijn van de wereld. Emotioneler en gevoeliger. In deze periode hebben veel vrouwen ook beter contact met hun eigen creativiteit en de beste ideeën, die ze later uitvoeren. Yin fase.
De menstruatie maakt in de ayurveda deel uit van de apana vayu, de energetische beweging van af de navel naar het kleine bekken. Het regeert o.a. over de uitscheiding van menstruatiebloed.
De maan
De maan heeft invloed op alle ‘waterzaken’ hier op aarde, zoals eb en vloed, regen, sapstromen in planten en de voortplanting. De maan hangt sterk samen met de menstruatie. Svadhistana word ook beïnvloed door de maan.
De roep van mijn baarmoeder
Lichamelijk
In oktober 2010 werd bij mij het voorstadium van baarmoederhalskanker (pap 4, cin 3) geconstateerd. Hieraan ben ik geopereerd en is er een reepje uit mijn baarmoederhals gehaald (lisexcisie). Hiervan ben ik vrij spoedig lichamelijk hersteld. Energetisch en emotioneel heb ik dit ervaren als een heftig proces.
Voordat het voorstadium van baarmoederhalskanker werd geconstateerd had ik al een jaar geen menstruatie meer. Hier geen aandacht aan besteed omdat ik dacht dat het een uiting van stress was van de burnout.
Uiteindelijk ben ik gestopt met de anticonceptiepil. In die tijd ben ik me meer bewust geworden van het tweede chakra en de Apana Vayu en heb ik deze yogaoefeningen met regelmaat toegepast in mijn yogabeoefening. Ik ben me gaan verdiepen in de wijsheid van de menstruatiecyclus en meer rekening gehouden met mijn energie. Vrij spoedig kwam mijn menstruatie weer terug. En ook mijn PMS klachten werden minder.
Emoties
De emoties, onuitgesproken en niet als zodanig erkend, komen energetisch vast te zitten. Vanuit mijn jeugd heb ik niet geleerd mijn gevoelens te uiten en heb hierdoor niet de kans gekregen om de emotionele taal te leren. Mijn emoties onderdrukt om beladen situaties te kunnen onderdrukken. Op emotioneel gebied was ik erg gevoelig, kon de dingen niet makkelijk van me af laten glijden. Ik was nooit boos. Niets in mijn leven maakte me boos. Wel voelde ik mij eenzaam en trok ik me voortdurend terug van mensen. Hierin zag ik zelf niet dat dit kwam doordat ik mijn woede niet kon uiten. Ik mocht ervaren dat woede een krachtige bondgenoot is. Dat het niets te maken heeft met de situatie of persoon die de woede heeft opgeroepen. Dat het een teken is dat ik niet aan een behoefte van mezelf tegemoet kom. Door meer in contact te komen met mijn gevoelens leerde ik ze herkennen en ermee om te gaan. Daardoor uit ik me nu steeds meer in plaats van me terug te trekken.
Innerlijk kind
Feeling met mijn innerlijk kind, mijn stemmingen en verlangens. Boosheid, verdriet, ergernis worden niet onderdrukken of weggewerkt onder drukke bezigheden of mind. Geleerd te herkennen, erkennen en er voor uit te komen.
Door het werken met innerlijk kind met therapeut ben ik in contact gekomen met mijn diepste zielenpijn. Door echt aandacht te gaan geven aan mijn innerlijke kind kon ik leren zien wat mijn diepere verlangens zijn en waar ik gekwetst ben. Dit ben ik leren herkennen in situaties. Ben er naar gaan luisteren, mijn emoties geuit en gegeven wat ik nodig heb als liefdevolle volwassene. Daardoor lukt het me steeds beter het gekwetste deel in mezelf en de pijn kunnen verwerken.
Ik kwam in contact met onverwerkte emoties van mijn kindertijd. Dit was soms echt een hele heftige ervaring. Door bewust naar mijn buik te ademen kreeg ik meer bewustzijn en lukt het mij om de spanningen los te laten waar vaak veel (oud) verdriet achter schuil zit.
Ik was enorm op zoek naar erkenning van anderen. Doordat ik meer in contact ben met mijn innerlijk kind en mijn behoeften, kan ik mezelf steeds meer geven wat ik nodig heb. De liefdevolle volwassene zijn. Waarin ik vooral heb geleerd te houden van mezelf zoals ik ben. Yoga leert mij nog elke dag om met zachtheid naar mezelf te kijken en meer in contact te komen met mijn gevoelens en behoeften. Maar ook de kracht om er uiting aan te geven in mijn dagelijks leven.
Relaties
In relaties stelde ik mij emotioneel afhankelijk op. Altijd met anderen verbonden zijn. Bewust van wat anderen voelen en niet met mijn eigen gevoelens in contact komen. In contact met de ander voelde ik vaak leegte. Nu ervaar ik dat bijna niet meer. Leer aan mezelf te geven wat ik nodig heb, mijn eigen vat te vullen. Daardoor kan ik nu geven vanuit volwassen volheid in plaats van leegte. Doordat ik nu beter in contact ben met mijn lichaam en gevoelsleven sta ik veel meer in mijn eigen kracht. Voel me niet altijd slachtoffer meer en neem mijn eigen verantwoordelijkheid. Kan situaties makkelijker loslaten. Heb nu meer grenzen en ‘nee’ zeggen gaat me gemakkelijker af. Voel me spontaner, opener en natuurlijker in contacten, met de ander, doordat ik mezelf er niet meer in verlies.
Heling
Het werken met het tweede chakra heeft mij geleerd mijn verleden te ontrafelen en er op een andere manier mee om te gaan. Ik leer wat van mij is en wat bij mijn ouders of anderen hoort. Thema’s waar ik mee aan de slag ben gegaan zijn: afhankelijkheid van anderen los te laten (moeder), verleden loslaten, kiezen voor mezelf, eigen verantwoordelijkheid nemen, mezelf openstellen, mijn controle loslaten, mogen ontvangen.
Met haptotherapie/Jung methode ben ik meer in contact gekomen met mijn zintuigen. Sensorische intelligentie gaan ontwikkelen, bij pijn en leegte sluiten de zintuigen zich. Samentrekken, afsluiten en terugtrekken. Daardoor snijd je je af van de wereld om ons heen. Zintuigen zorgen voor verbondenheid. Taal van gevoel en emotionele ervaring. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik mezelf steeds meer bewoon en autonomie aan het ontwikkelen ben. Kilte plaats heeft gemaakt voor meer warmte. Voel me meer verbonden met mezelf en de mensen om me heen. Eerder als iemand mij vastpakte verstijfde ik helemaal. Nu kan ik enorm genieten van een knuffel of aanraking, wordt zelfs meer geknuffeld en vind dit heerlijk! Deel ze ook heel graag uit! Ik ervaar meer openheid, kwetsbaarheid en spontaniteit in contact met anderen.
In mijn leven heeft eenzaamheid plaats gemaakt naar steeds meer liefde ♡ en vooral meer genieten.
Yoga
Door de yogaoefeningen merkte ik dat langzaam de energie weer goed kon doorstromen. Geblokkeerde emotie in mijn lichaam kon losmaken. Door met aandacht aanwezig te blijven en er naartoe te ademen. Door yoga kwam ik steeds meer in contact lichaam. behoeftes voelen, verwoorden en bevredigen.
Door yin yoga leerde ik emoties van een afstandje bekijken als de oog van een storm. Van vechten/vluchten naar observatie en acceptatie. Met zachtheid kijken naar wat ik mocht ervaren, vooral hierin ook eerlijk zijn. Door langer in een houding te blijven kreeg mijn lichaam de tijd om zo stil te worden dat er ruimte kwam om de subtielere sensaties van binnen te voelen. Door mijn heupgebied te openen kon ik de spanningen heel bewust loslaten door er met mijn aandacht en ademhaling aanwezig te blijven.
Ademhaling
Adem, lichaam en bewustzijn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Waar je de adem voelt, ervaar je jezelf beter, alsof het gebied tot leven komt en je jezelf zo van binnenuit leert kennen.
De energie van het tweede chakra wordt vooral geactiveerd door oefeningen voor het bekken, de lage rug en de lage adembeweging Apana Vayu.
Als je met je adem indaalt in de gebieden waar je verstarring ervaart, kun je daar ook beleven dat je er mag zijn, dat je daar ook het leven durft toe te laten. Durf te voelen waar het stokt, maar zonder je daaraan vast te klampen. Blijf er rustig even bij, wil ze niet alleen maar kwijt, maar geef jezelf de tijd om erin door te dringen, je ermee te verbinden. Deze verhardingen in jezelf kunnen verzachten door ze afwisselend iets te benadrukken en weer los te laten. Verdiep de adem in die gebieden, alsof je de verharde gebieden uitnodigt om te ontdooien. Verbind je met de ruimte die daardoor ontstaat. In die ruimte krijgt de autonome werking van de energie weer een kans.
Als de energie weer begint te stromen, worden daarmee ook traumatische gevoelens losgemaakt. Het is bevrijdend om deze emoties te ontladen. Je zult gaan voelen hoeveel energie het kostte om je in te houden. Je word weer gevoeliger voor je eigen behoeftes. Je gaat je eigen smaak ontwikkelen. Je gaat ontdekken dat je mag genieten, dat je plezier kunt hebben.
Het Svadhisthana chakra brengt je in verbinding met jezelf, met je genieten en met je pijn, je twijfel, je eenzaamheid. Het vraagt om diep vertrouwen om daarmee in verbinding te zijn, naar jezelf en naar de ander.
Apana vayu
In verschillende delen van het lichaam wordt de adem anders ervaren, en heeft deze een andere functie. De adem kan ook gericht worden ingezet en gevoeld worden in de verschillende delen van het lichaam. De vayu’s zijn deze ademrichtingen. Apana vayu is verbonden met eerste en tweede chakra.
Apana vayu is de adem in het onderlichaam, lager dan de navel. Apana vayu is verbonden met het eerste en tweede chakra. De richting van deze adem is omlaag en schuin naar voren; het woord apana betekent dan ook ‘dat wat omlaag gaat’. De temperatuur is warm, en emotioneel is het verbonden met het wonen in jezelf, ontspannen ergens thuis zijn, verbonden zijn met je eigen seksualiteit. Apana vayu zorgt voor het bewaren en het uitdrijven van dat wat er zich in het onderlichaam bevindt. Dit betekent dat apana vayu zorgt voor het behoud van het kindje tijdens de zwangerschap, maar zorgt ook voor de kracht tijdens de bevalling. Ook het bewaren en uitdrijven van ontlasting en urine wordt door apana vayu verzorgd. De menstruatie is nauw verbonden met apana vayu. Een goed functionerende apana vayu is een van de belangrijkste factoren voor een goede gezondheid. Wanneer de naar beneden gerichte beweging te lang wordt ingehouden, worden afvalstoffen vastgehouden en is er geen ruimte voor nieuwe energie. Dit kan voor verschillende klachten zorgen, waarvan constipatie vaak als eerste verschijnt. Als apana vayu verstoord blijft, kan dit voor chronische en ernstige ziektes zorgen.
Houdingen die hieronder vallen zijn Supta baddha konasana, Baddha konasana, Paschimottanasana, Janu sirsasana en Upavista konasana. Al deze houdingen kalmeren de apana vayu, die het functioneren van de bekkenorganen ondersteunt.
Ademhalingsoefening
Ga liggen op je rug en ga heel bewust met je ademhaling naar je bekken. Alsof het bekken een schaal is die tijdens de inademing gevuld raakt en tijdens de uitademing weer leeg raakt. Zoals de vloedlijn bij een rustige zee steeds weer komt en gaat. Door je handen op je buik te leggen kan je gemakkelijker daar aanwezig zijn en verbonden worden met de lage adem. Voel dat de adembeweging niet alleen aan de voorkant van het onderlichaam, maar ook de achterkant, de zijkanten en de bekkenbodem.
Asana’s
Door yogabeoefening kom je tot een groter zelfbewustzijn. Daardoor kom je dichterbij jezelf en acceptatie van het persoonlijk verleden. En kan je in contact met de ander zijn zonder dat we onszelf pijn doen.
Door wilskracht en yogabeoefening kun je je innerlijke blokkades loslaten, ervan leren en meer vrijheid ervaren in je leven. Je verleden is opgeslagen in de heupen en sacrale gebied. Door de yogabeoefening te richten op heupgebied kun je genezen en trauma’s loslaten uit je verleden.
Yogahoudingen die werken op het 2de chakra zijn vloeiende, soepele bewegingen, die souplesse brengen in de onderrug, heupen, het bekken, de liezen en binnenkant van je benen. In de yogahouding concentreer je je aandacht in je bekken en voel daar de adembeweging.
De heupen, liezen en het bekkengebied kunnen zich openen. Waardoor je spanningen in het bekken kunt loslaten. Waardoor de energie weer vrij in dit gebied kan gaan stromen. Goede doorbloeding voor je vrouwelijke organen. Verlichting bij menstruatiepijn of -klachten.
- Vanuit Tadasana (berghouding) cirkelen met heupen en liggende lemniscaat
- Baddha Konasana (vlinder)
- Supta Baddha Konasana (liggende vlinder)
- Malasana (hurkzit)
- Janu Sirsasana (tang met een uitgestrekt been)
- Pascimottanasana (tang met aaneegesloten benen)
- Marjarasana met heupcirkels vanuit staartbeen (kathouding)
- Setu Bandha Sarvangasana (Brug met kanteling bekken)
- Eko Pado Rajakapotasana (Duif)
Yin yoga
Bij yin yoga gaat het om de zachtere kant van yoga, bewust langer in een houding blijven, zodat je lichaam de kans krijgt om onbewust opgebouwde spanning los te laten, tot aan de diepere lagen van het bindweefsel. Maar yin yoga is ook een ontmoeting met emoties die je opslaat in het lichaam, wees dus ook niet geschokt wanneer je deze voelt opkomen, laat ze er gewoon zijn, geef ze de ruimte zich te uiten, zodat je ook dit mag loslaten. Je niet forceren, maar vooral vanuit zachtheid de houding laten ontstaan. Yin yoga geeft meer souplesse aan het krachtige maar vaak verstijfde gebied van bekken, rug en bovenbenen.
- Dragon pose
- Dragonfly pose
- Shoelace
- Happy baby
- Butterfly
Slotconclusie
In deze scriptie voor het afronden van de opleiding tot hatha yogadocent heb ik mijn persoonlijk proces omschreven op weg naar heling van oude wonden en pijnen die verbonden met thema’s van Svadhisthana chakra. Hiervan werd ik me bewust na mijn diagnose voorstadium van baarmoederhalskanker en verstoorde menstruatiecuclus.
Graag wil ik nog even benadrukken dat problemen uit vroege jeugd niet perse lichamelijke ziekten hoeven te veroorzaken. De problemen bij mij zijn ontstaan toen ik mezelf begon te ontwikkelen als individu met eigen identiteit en mening, die afwijken van mijn familie en achtergrond.
Het werken met het Svadhisthana chakra heeft mij geleerd mijn verleden te ontrafelen en er op een andere manier mee om te gaan. Ik leer wat van mij is en wat bij mijn ouders of anderen hoort.
Yoga is een belangrijk onderdeel geweest in mijn proces van heling. Door de yogaoefeningen merkte ik dat langzaam de energie weer goed kon doorstromen. Geblokkeerde emotie in mijn lichaam kon losmaken. Door met aandacht aanwezig te blijven en er naartoe te ademen. Door yoga kwam ik steeds meer in contact lichaam. behoeftes voelen, verwoorden en bevredigen. Door yin yoga leerde ik emoties van een afstandje bekijken als de oog van een storm. Van vechten/vluchten naar observatie en acceptatie. Door langer in een houding te blijven kreeg mijn lichaam de tijd om zo stil te worden dat er ruimte kwam om de subtielere sensaties van binnen te voelen. Met zachtheid kijken naar wat ik mocht ervaren, vooral hierin ook eerlijk zijn. Daardoor kon ik onbewust opgebouwde spanning loslaten.
Het schrijven van deze scriptie heeft mij inzicht gegeven in mijn eigen proces van heling. En alle stappen die ik hierin heb genomen samen te bundelen in deze scriptie. Doordat ik nu beter in contact ben met mijn lichaam, gevoelsleven en innerlijk kind sta ik veel meer in mijn eigen kracht.
Yoga is voor mij onvoorwaardelijk doorgeven wat ik doorleefd heb. Zoals Oprah Winfrey zei “Turn your wounds into wisdom”. Graag inspireer ik vrouwen in een soortgelijk proces op weg naar heling. Waarbij ik het belangrijk vind om te werken vanuit voelen, ervaren en puur uit mijn hart. Voor mij betekent het dat ik nog meer vervolgstappen aan het maken ben in dit proces. Mijn volgende stap is gemaakt naar Tantra voor vrouwen. De weg naar seksuele en sensuele heelwording en de levenskracht en plezier die daarbij vrijkomt.
Bronvermelding
Boeken:
- Handboek Chakra Psychologie van Anodea Judith
- Vrouwenlichaam Vrouwenwijsheid Dr. Christiane Northrup
- Yoga & chakra’s Klaas-Jan van Velzen
- Chakra lifestyle Elske Feitsma
- The woman’s book of yoga & health Linda Sparrowe en Patricia Walden
- De sleutel tot zelfbevrijding Christiane Beerlandt
- Ayurveda en de vrouw Anil Kumar Metha en José van Burink
- Scriptie Menstruele aandoeningen bezien vanuit ayurveda, yoga en chakrafilosofie van Irina Verwer
- Insight yoga van Sarah Powers
http://www.kristijn.com
http://cosmothaiyoga.com
http://www.yogajournal.com
http://yogainternational.com